Den danske østerssæson er gået ind, og den delikate, friske og dekadente spise kan nu findes i rigelige mængder ved kysten. Du kan selv drage på østersjagt – det er en kæmpe oplevelse, hvor du oplever den rå natur og hav på en anerledes måde, end du plejer. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, før og når du drager ud på østersjagt.
For at gøre det overskueligt for dig, har vi her samlet 5 tips til østersjagt, du skal være opmærksom på, før du drager afsted.
1. Forholdsregler
Selvom østersjagt virker simpelt og ufarligt, er det er strengt nødvendigt at sætte sig ind i terræn og vejrforhold – for tåge og tidevand kan være livsfarligt for ubevandrede sjæle. Du skal også tilregne vandkvalitet og blød kviksandsagtig havbund flere steder.
Det kan derfor være en god idé, at du ikke drager ud på egen hånd, men tager ud med erfarne guides på østersjagt.
2. Hvornår?
Som udgangspunkt kan du samle østers i de måneder, der er ”r” i. Det betyder altså, at sæsonen løber fra start september til slut april. Men et stigende varmere klima kan forkorte sæsonen, og det er derfor vigtigt at holde øje med, hvornår det anbefales at begynde at samle østers.
Østers lever nemlig af at filtrere vandet for alger. I det lune vand trives alger ekstra godt, og der er derfor højere risiko for, at østersen indeholder giftige alger om sommeren og i varme måneder end i koldere sæsoner.
3. Hvor finder du østers?
Østers kan findes mange steder ved Danmarks lange kyststrækninger – men det kræves ofte et dyk på et par meter, før der er fangst. Derfor er Vadehavet, med sit tidevand, et rigtig godt sted at finde østers, hvis man har sat sig ind i forholdene på forhånd.
Naturstyrelsen fraråder desuden, at man samler ved å- eller spildevandsudløb og havneudløb.
4. Hvad skal du medbringe?
Du skal medbringe varm påklædning, gummistøvler, en spand eller andet, du kan have dine nyfangede østers i. Det er også rigtig vigtigt, du har nogle gode handsker med til at beskytte dine hænder – for østers er knivskarpe.
Hvis du har lyst til at åbne nogle østers med det samme, skal du også have en østerskniv med.
5. Hvornår kan en østers spises?
Forskellige ting afgør, om en østers er spiselig. Din østers skal yde modstand, når du åbner den. Kødet skal være cremefarvet, og kroppen skal fylde hele underskallen ud. Den skal lugte af frisk hav. Hvis den lugter råddent eller fisket, skal den kasseres.
Kilde: Vadehavscenteret