Skip to main content
Home » Madinspiration » God aftensmad kan sagtens være nem
Børn og mad

God aftensmad kan sagtens være nem

barn laver mad i køkkenet
barn laver mad i køkkenet
Foto: Unsplash
avatar

Jesper Vollmer

Tidligere kok i Kongehuset

Man behøver ikke mere end to-tre forskellige råvarer for at lave hurtig, mættende og lækker aftensmad. Tidligere kok i Kongehuset opfordrer danskerne til at holde det enkelt for at spare tid og penge.

“Hvis danskerne kunne tage en pille og blive mætte af den i stedet for at skulle lave mad, ville de nok gøre det,” siger tidligere kok i Kongehuset, Jesper Vollmer, om danskernes madkultur. Han mener det ikke alvorligt, men han undrer sig over, at danskerne bruger så lidt tid på maden i det daglige.

“Det er som om, aftensmaden bare skal overstås. Vi går mere og mere efter de nemme løsninger, og vi har glemt, at god mad sagtens kan være nem og hurtig at lave,” siger Jesper Vollmer.

Hold det enkelt

Hvis man sætter sig lidt ind i, hvad man kan med råvarerne, kan man hurtigt lære at lave enkel og hurtig aftensmad med to-tre forskellige råvarer.

“En stegt laksefilet og et blomkål, der er flækket vandret og stegt i smør, er en virkelig mættende og nem ret. Og det giver nærmest ingen opvask  bagefter,” siger Jesper Vollmer og peger på, at mange er usikre på sig selv i køkkenet.

“Mange tror ikke på deres egne evner i et køkken. De går i stå over indviklede opskrifter med underlige krydderier, de aldrig får brugt igen, og som bare bidrager til mere madspild,” siger Jesper Vollmer og supplerer sit mantra om enkelthed med opfordringen om at prøve sig frem.

Æd og skrid

Mange børnefamilier har udfordringer med at nå at finde på, handle og lave aftensmaden, når børnene også skal køres til svømning, gå til spejder og lave lektier.

Det kender Jesper Vollmer og hans familie alt til, og derfor dyrkede de i en periode et koncept, de kaldte “Æd og skrid”, sammen med nogle af deres venner.

“Så skiftedes vi til at spise hos hinanden, og aftalen var, at der blev serveret helt almindelig hverdagsmad, og man skulle være ude af døren igen kl. 20, så alle kunne passe deres sengetider. Så slap man for selv at lave mad en gang om ugen,” siger han.

Udover muligheden for at se vennerne, hvilket kan være svært i det daglige, så fik de også inspiration hos hinanden til at prøve nye opskrifter og råvarer af.

“Det er jo altid sjovt at spise hos andre og se, at de laver frikadeller på en anden måde, eller de putter nogle andre krydderier i lasagnen,” siger han.

Hyg jer sammen i køkkenet

Som kok er der rigtig mange rutineopgaver, som tager tid, men som skal klares. Og så kan man jo lige så godt hygge sig med det, fortæller Jesper Vollmer.

“Jeg har mange gange oplevet at have det sjovt sammen med kollegerne, når der lige skal bælges 6 kg. ærter eller skrælles 20 kg. kartofler. Så snakker vi sammen og hygger os med det, mens vi får noget fra hånden,” siger han.

Og det fællesskab omkring mad kan man også overføre til hverdagen.

“Se det som en aktivitet for børnene, ligesom at spille computer eller gynge i haven.”

Lad lysten drive børnene

Jesper Vollmer er godt klar over, at det med børn i køkkenet er svært, fordi både børn og voksne ofte er trætte, når der skal laves aftensmad. Og så er det bare hurtigere at gøre det selv, end når den 5-årige skal skrælle gulerødderne.

“Det er vigtigt, at børnene er med, fordi de har lyst, og så skal man lade dem smutte igen, når de ikke gider mere,” siger han og peger på, at det ikke kun giver børnene en masse madglæde og viden om råvarer. De får en helt anden respekt for, hvad det vil sige at lave mad. Det er noget, der tager tid og kræver øvelse, og det er vigtigt at sætte pris på det, når andre laver det for en.”

Next article