Skip to main content
Home » Madinspiration » Flere og flere indfører ’Kødfri Mandag’
Hverdagsmad

Flere og flere indfører ’Kødfri Mandag’

mad der kan være alternativ til kødfri mandag
mad der kan være alternativ til kødfri mandag
Foto: Gettyimages
avatar

David Pedersen

Kampagneleder for “Kødfri Mandag”

Mere end 40 lande har taget konceptet Kødfri Mandag til sig – og med god grund. 14,5 % af den samlede drivhusgasudledning kommer fra produktion af kød, og jordens ressourcer bliver kun færre og færre.

Konceptet Kødfri Mandag (Meatless Monday) har mange år bag sig. Helt præcist startede det tilbage til 2. verdenskrig, da der var brug for at spare på ressourcerne. I dag kræver det stadig store mængder vand, foder og landarealer at producere kød, og der er mere end nogensinde før brug for, at vi passer på jordens begrænsede ressourcer.

David Pedersen, kampagneleder for Kødfri Mandag, uddyber: Der er mange gode grunde til at spise mindre kød. Men især på grund af klimaforandringerne har vi brug for, at der sker en ændring. Højt kødforbrug og bæredygtighed hænger simpelthen ikke sammen.”

Flere skærer ned på kødet

Hvert år forbruger hver dansker i gennemsnit 95,2 kg kød – og er dermed blandt de mest kødforbrugende i verden.

På trods af det høje forbrug viser statistikkerne dog, at flere og flere danskere vælger at indføre kødfrie dage. Ifølge David Pedersen er det i høj grad den yngre generation, der er vokset op med tankegangen om klimaforandringer, som skærer ned på kødet.

I dag har 32 % af danskerne mindst én kødfri dag om ugen. Grundende er forskellige, men det er heller ikke afgørende, om man vil skære ned på sit kødindtag af etiske, sundheds- eller miljømæssige årsager. Det har en positiv effekt på rigtig mange ting.

Det er ikke fy-fy at spise kød

Ifølge David Pedersen er budskabet hverken, at folk skal blive vegetarer, eller at det er ’fy fy’ at spise kød, men hvis alle hver især gør en lille indsats, vil det betyde meget på den lange bane. David Pedersen uddyber:Rigtig mange vil gerne spise mindre kød, men synes det kan være svært at overskue, hvad de skal lave som alternativ til kødet. Der findes rigtig mange kogebøger, blogs og Instagram-profiler, hvor man kan hente inspiration til kødfrie retter. Det handler om at tage et skridt ad gangen og ikke stille for høje krav til sig selv.”

Alternativer til kød

I takt med at flere og flere vælger vegetarisk eller vegansk kost til, fyldes supermarkedernes køle- og frysediske op med alternativer, som er med til at gøre det nemmere at vælge det kødfrie alternativ.

Der er både kødalternativerne, som minder om almindeligt kød, f.eks. hakket kød, som man kan bruge i en lasagne eller spaghetti med kødsovs. Men bælgfrugter så som bønner, kikærter og linser er anbefalelsesværdigt som et alternativ til kød, da det har et højt indhold af protein. Hvis man supplerer med grøntsager og masser af orientalske krydderier, så har man uendelig mange variationer af kødfrie retter, som smager skønt.  Samtidig giver bælgfrugter en god mæthedsfølelse, og man kan spise større portioner og samtidig få færre kalorier end ved kød.

David Pedersen afslutter: ”Selvom der stadig findes myter omkring kødfri kost, så snakker vi i dag mere om protein i stedet for om kød. Flertallet af danskere er ved at finde ud af, at man kan få protein fra mange kilder ud over kød – og det er en rigtig positiv udvikling.”

Next article