Ifølge juiceguru og smoothieekspert Mads Bo kan vi med fordel blende store dele af vores måltider. Det er ikke bare hurtigt og enkelt – det er også en enestående måde, at få endnu mere frugt og grønt på menuen.
”For mig er blenderen en revolution i madlavning, som gør det nemt og hurtigt at lave god og sund mad helt fra bunden i et snuptag. Hvorfor ikke blende ingredienserne til en omelet og hælde det på panden, i stedet for at skulle have fat i både kniv, skærebræt, piskeris, skåle og pander? Og så er det en enestående mulighed for at lave velsmagende mad af rene råvarer,” forklarer Mads Bo. Han henviser til det stigende fokus på en kost, hvor der skæres ned på kødet og op for den plantebaserede kost. Her er blenderen efter hans mening en stor hjælp til at integrere en sund livsstil i en travl hverdag og få sine 600 gram frugt og grønt om dagen.
Vælg en blender, der holder til det hele
Hvis du troede, at blenderen kun var til blåbærsmoothies, babymos og kartoffelsuppe, så tro om igen, for den kan bruges til meget andet. Kun fantasien – og smagen – sætter grænser. Og så naturligvis blenderen: ”Der findes et væld af modeller på markedet, og her er det en god idé at kigge efter en med masser af power,” forklarer Mads Bo, og fortsætter: ”Det er ikke kun et spørgsmål om antal watt eller omdrejninger. Den skal også kunne køre maxbelastning i mere end bare to til tre minutter, hvis man f.eks. vil lave hjemmelavet nutella eller mandelsmør. Og så må kanden gerne være af tritan-plast, så man er sikker på, at der ikke overføres nogle giftige stoffer til maden.”
Lav suppe med blender på 5 minutter
Som udgangspunkt kan man lave alle dagens måltider i en god blender. Selv har Mads Bo i løbet af blot en enkelt dag lavet både mandelmel, vaffeldej, smoothies, grøntsagssuppe og kokostoppe. En blender sætter skub i madlavningen, men skaber den også sundere måltider?
”Det afhænger naturligvis af, hvad du putter i blenderen. Laver du for eksempel grøntsagssuppe er det muligt at gøre det på bare 5 minutter, hvor man ellers ville bruge væsentligt længere tid med en gryde og dermed koge al livskraften ud af grøntsagerne,” forklarer Mads Bo og understreger samtidig en anden fordel: ”Blendet mad øger optageligheden af næringsstoffer i kosten, og så mætter det! Meget af det vi ellers spiser har begrænset næring i sig, da det ofte er overforarbejdet og derfor ikke giver kroppen det, den har behov for. Giver man i stedet kroppen en fornuftig og sund kost, vil man også føle sig behageligt mæt i længere tid. Også selv om det skulle være lavet i en blender.”
Så der er ingen undskyldning for ikke et blende sin mad – bare en gang i mellem.