Al madlavning starter med de rette råvarer og de rette køkkenknive. Det mantra har Fiskars taget op med deres nye knivserie, Norden, som er designet til både traditionel og ny nordisk madlavning. Det er en knivserie til det private hjem, men også det professionelle køkken. Petteri Masalin, vicepræsident for Research og Design-afdelingen hos Fiskars, giver råd til at bruge knivene.
Stor kokkekniv
En kokkekniv kan bruges stort set i alle sammenhænge og er derfor god at have ved hånden, når du arbejder med mange forskellige størrelser og typer af råvarer, forklarer Petteri Masalin.
”Den store kokkekniv er en universel kniv, som kan bruges af alle, både professionelle og private, og i mange madlavningssammenhænge. Den er særligt god til at skære og hakke grønsager og kød. Med kokkekniven og Fiskars nye serie, Norden, behøver du ikke en særlig knivteknik for at bruge den. Den er designet, så alle kan være med,” siger Petteri Masalin.
Forskærerkniv
Forskærerkniven kan minde om en kokkekniv, men med en længere og smallere klinge. Det gør den særligt god til at skære tilberedt kød til i fine, flotte skiver.
”Forskærerkniven er særlig god til udskæring af tilberedt fjerkræ, kød og fisk, der skal skæres i tynde skiver, uden at det river kødet op. Den skærer bedst, når du bruger lange, bløde bevægelser, så hele klingen kommer i brug. Du kan vælge at holde to fingre på klingen for at stabilisere bevægelsen, når du skærer til,” siger Petteri Masalin.
Filetkniv
Det er svært at filetere en fisk uden at komme til at ødelægge kødet undervejs. Med en god filetkniv bliver det dog en helt anden sag.
”Filetkniven har en lang og smidig klinge, så den lettere kan bevæge sig langs skroget uden at sætte sig fast. Teknikken er, at du lægger fisken ned, har godt fat om håndtaget og fører den smalle klinge op i bugen og lader den glide i forsigtige bevægelser tæt op ad skroget. På den måde sikrer du dig en flot udskæring,” siger Petteri Masalin.
Grønsagskniv
Når du skal skære frugt eller mindre grønsager, såsom tomater, i fine skiver, er det afgørende at have den rette kniv til opgaven.
”Grønsagskniven er god at have ved hånden, når du skal skære noget småt. Det gør det lettere at styre udskæringen af alt fra ferskener, æbler til gulerødder og tomater. Det er en universel kniv, som ikke kræver en særlig teknik,” siger Petteri Masalin.
Brødkniv
Brødkniven er særlig på grund af dens savklinge, der er vigtig for at få et flot resultat, når du skærer brødet til.
”Med bløde bevægelser skærer brødkniven let gennem skorpen på både hvide baguettes og Nordens mørke brødtyper, såsom rugbrød. Du behøver ikke at presse ned på kniven og brødet for at skære gennem det. På den måde bevarer du brødets form,” siger Petteri Masalin.
Hvordan vedligeholder man køkkenknive?
Klingerne består af tysk, rustfrit karbonstål med en hårdhed på HRC 56. For at vedligeholde skarpheden af dine knive er det vigtigt at slibe knivene med slibestål eller evt. med en knivsliber jævnligt, men særligt når du mærker, at knivene sløves. Knivene er slebet i en vinkel på 26 grader for optimal og langvarig skarphed. Håndtagene er lavet af varmebehandlet, finsk birketræ. Håndtag og knivbryst er samlet efter traditionelle finske knivtraditioner – den såkaldte puukko-metode, der traditionelt er brugt i fiske – og jagtknive til at gøre samlingen helt tæt. Fiskars knive produceres i Finland og på Fiskars egne fabrikker.
Hvis du vasker knivene korrekt, vil afvaskning ikke udtørre træet og sløve knivene.
”Det er altid en god idé at vaske dem i hånden i en balje med meget varmt vand uden sæbe. På den måde holder knive længst, helt generelt. Derudover er det godt at give træhåndtagene noget træolie en gang i mellem, så træet vil holde i mange år frem,” fortæller Petteri Masalin.