Iben Diamant
Ginekspert, blogger og forfatter
Gin har en cocktailhistorie, der går tilbage til 1600-tallet og indgår i ikoniske drinks som Tom Collins og Martinez. Alligevel forbinder de fleste af os gin med tonic. Det er der da også en god grund til. Her er inspiration til drinks med gin.
”Over 80 procent af verdens gin serveres med tonic. Og gin & tonic er verdens mest bestilte drink,” siger Iben Diamant, der står bag bloggen whynotgin.dk og flere bøger om gin.
De seneste år er gin blevet trendy herhjemme, og det skyldes blandt andet, at det er svært at begå fejl med gin.
”Det er meget nemmere at blande gin og tonic end at mikse cocktails. Og har du lavet en smagskombination i en gin & tonic, du ikke kan lide, laver du bare en ny,” forklarer gineksperten.
Hun foretrækker selv sin gin & tonic i blandingsforholdet én del gin til to dele tonic. En god tommelfingerregel, når ginnen holder cirka 40 procent i alkoholstyrke. En god flaske gin koster fra 250 kroner, ifølge Iben Diamant.
Afstem tilbehør til ginnens smag
Når Iben Diamant vælger tilbehør garnish (tilbehør) til sin gin & tonic, kigger hun på de botanicals (smagsgivere), der allerede er i ginen.
”Enebær er altid den bærende smag i gin. Det er den smag, mange forbinder med grannåle. Men gin kan også have smagsnoter af for eksempel rabarber, hyldeblomst, stjerneanis, hyben, citrongræs eller ingefær. Og garnish kan enten fremhæve, nedtone, komplimentere eller twiste de smagsnuancer, der allerede findes i ginen.”
Har ginnen et naturligt link til citrus, opfordrer Iben Diamant dig altså til at lege videre med dén smag. Det kan være med den klassiske citron- eller limeskive, men ikke nødvendigvis:
”Citrusnoter er også citronmelisse, krydderurten citron verbena, tørret citrus eller ingefær.”
Tonic og is er undervurderet
Tonic udgør størstedelen af en gin & tonic. Og tonic er ikke bare tonic, ifølge Iben Diamant.
”Går du på kompromis med din tonic, går du på kompromis med din drink. En god tonic indeholder naturligt kinin fra kinabark og koster fra 15 kroner for 200 ml. Nogle tonic er ultra tørre i smagen, andre er mere milde, har tydelige citrusnoter, blomstersmag eller er mere urtede.”
Vil du være sikker på at komme hjem med en tonic, der ikke er syntetisk fremstillet, og har den rette smag, er det en god idé at købe den i en specialforretning, hvor du kan få vejledning.
Et andet godt råd er at være rundhåndet med isterningerne i din gin & tonic.
”Isen holder på kulden og det gør ikke noget, hvis den fortynder drinken lidt. Det giver bare en endnu bedre smagsoplevelse.”
Der er med andre ord en gin & tonic til enhver smag. Det er bare et spørgsmål om at prøve sig frem.
Ginekspertens tre anbefalinger til G&T:
Den sommerlige klassiker
- 5 cl. klassisk dry gin
- 10 cl. mild tonic
- Dehydreret citrus og en kvist frist citron verbena
- Masser af isterninger
Den festlige Sloe Spritzer
- 5 cl. Slåen Gin
- 10 cl Lemon Tonic
- Halve jordbær
- 1 limebåd
- Masser af isterninger
Den avancerede
- 5 c. gin
- 1 cl. Oloroso Sherry
- 1 pose English Breakfast-te
- 1 lang tynd strimmel agurk
- 10 cl. tør tonic
- Masser af isterninger
Sådan gør du:
Put isterninger, gin, sherry og te-posen i glasset. Top med tør tonic og anret med en lang tynd strimmel agurk. Tag te-posen op efter 2-3 min.