Skip to main content
Home » Tips og Tricks » 14 madvarer du aldrig må stille i køleskabet
Fødevareopbevaring

14 madvarer du aldrig må stille i køleskabet

Kvinde kigger ind i sit køleskab og finder madvarer hun ikke behøver have der
Kvinde kigger ind i sit køleskab og finder madvarer hun ikke behøver have der
Foto: Unsplash

De fleste danskere er afhængige af deres køleskab til at holde maden frisk. Når de kommer hjem fra indkøbsturen, skal maden straks på køl. Det er jo både et spild af mad og penge, hvis de nyindkøbte ting går til spilde, fordi man ikke får tingene på køl med det samme.

Men der er faktisk flere af de ting som mange danskere mener hører til i køleskabet, som slet ikke hører til der. Der er rent faktisk masser af eksempler på mad, som simpelthen bare ikke må sættes i køleskabet.

Her får du 14 madvarer, som du aldrig må sætte i køleskabet:

Bananer

Hvis du vil have mest muligt ud af de lækre gule frugter, skal du opbevare dem på dit køkkenbord. Køleskabet gør nemlig, at bananerne får sværere ved at bevare næringsstofferne, ligesom lave temperaturer får bananerne til at modnes meget langsommere, skriver Healthy Leo.

Og det med modningen lyder jo som en god ting. Det er det bare ikke. For i virkeligheden betyder den langsommere modning, at du risikerer en træls, brun og rådden banan, før den overhovedet har ramt det magiske punkt, hvor den er tilpas blød og sød til at spise.

Honning

Dette søde stads er en af få madvarer, der faktisk er naturligt konserveret. Hvis du ellers opbevarer honningen i en lufttæt beholder (og den kommer jo, når du køber honningen), er det nærmest umuligt for honningen at blive dårlig.

Med mindre du opbevarer honningen på køl. Kulde får sukkeret til at krystallisere, og honningen bliver meget tyktflydende og dermed rigtig træls at arbejde med.

Hvidløg

Du kender det sikkert. Du har købt et af de små net med fire eller fem hvidløg i supermarkedet, men du kan næsten umuligt nå at bruge det hele, før der står grønne spirer ud af toppen af hvidløget.

Men hvis du holder hvidløget ude af køleskabet, mindsker du sandsynligheden for, at hvidløget begynder at spire. Oven i købet kan stuetemperaturen betyde, at hvidløget holder sig spændstig og friskt i stedet for at blive en blød og gummiagtig klump, som det bliver i køleskabet.

Avocado

At opnå en perfekt modnet avokado er i sig selv en større videnskab. Men du kan gøre det en del lettere for dig selv, hvis du opbevarer frugterne ved stuetemperatur. Køleskabet er nemlig med til at hindre modningen. Til gengæld kan du med fordel lægge avokadoen på køl, hvis den allerede er moden, og du ikke har brug for den med det samme.

Gulerødder

Gulerødder har bedst af at undgå køleskabet. Kolde temperaturer kan sende dem i en form for forrådnelse på ganske få dage og gøre dem vandfyldte. Det går selvsagt ud over deres sprøde natur.

Når det så er sagt, skal du sørge for at holde dem væk fra sollys for at opbevare dem bedst muligt.

Løg

Et net med løg er en næsten fast bestanddel af grøntsagsskuffen i de fleste danskeres køleskabe. Men rent faktisk skal løg helst opbevares mørkt og ved stuetemperatur, så de kan få den luft, de har brug for for at leve bedst muligt.

Dette gælder dog kun for upillede løg – hvis du har et halvt løg til overs, når du har lavet mad, skal du selvfølgelig opbevare det på køl.

Æg

Hvis du nogensinde har været i et sydeuropæisk supermarked, har du måske bemærket en sjov forskel mellem Sydeuropa og Danmark: De opbevarer næsten altid deres æg udenfor køleskabet.

Der har været masser af diskussioner om dette, men faktum er, at der ikke noget godt argument for at sætte æggene i køleskabet i stedet for at have dem ved stuetemperatur. Tværtimod peger forskningen faktisk på, at æggenes gode smag og aroma går tabt, hvis de bliver sat i køleskabet.

Ketchup

Denne skønne tomat-baserede sauce er fantastisk med mange andre madvarer – og faktisk kan du snildt opbevare den ved stuetemperatur. Ketchup indeholder nemlig syrer, der holder den i god stand og fri for bakterier, så du kan opbevare den rigtig længe udenfor køleskabet.

Brød

Rugbrød, der er blevet tørt og hårdt efter et par dage, selvom det ikke engang er for gammelt. Velsagtens det mest uinspirerende, man overhovedet kan spise.

Faktisk bliver brødet mere tilbøjeligt til at blive hårdt, sejt og tørt, hvis det bliver opbevaret i køleskabet.

Tomater

Modne tomater er noget af det lækreste, man overhovedet kan spise. Men køleskabet kan virkelig sætte en stopper for smagen af modne tomater. Den kolde luft stopper modningen, og det betyder, at tomaten mister sin gode smag.

Meloner

Så længe du ikke har taget hul på melonen, kan du lige så godt opbevare den ved stuetemperatur. Faktisk bevarer du meget bedre melonens næringsstoffer og antioxidanter ved at opbevare den på stuetemperatur, viser et studie fra U.S. Department of Agriculture. Så snart du har taget hul på melonen, skal du naturligvis opbevare den på køl.

Citrusfrugter

Generelt kan man sige om citrusfrugter, hvad enten der er tale om appelsiner, citroner eller en anden syrlig sag, at de har bedst af at blive opbevaret ved stuetemperatur. På den måde modnes de bedre, ligesom køleskabet kan skade frugternes skræl og få dem til at se ret uindbydende ud.

Agurk

Hvis du er typen, der holder af et par skiver agurk på din leverpostejmad, kan du med fordel opbevare agurken ved stuetemperatur. Kølig opbevaring skader agurkens skræl, og ligesom med citrusfrugterne får det agurken til at se træls og uappetitlig ud.

Syltetøj

I virkeligheden giver det sidste punkt på listen sig selv. Syltetøj er sprængfyldt med konserveringsmidler, og derfor er der ingen god grund til at sætte det i køleskabet. Så længe du sørger for, at der ikke kommer brødkrummer eller andre udefrakommende madvarer ned i syltetøjsglasset, kan syltetøjet snildt holde sig friskt længe.

Kilde: healthyleo.com

Next article