Tapas har i de senere år været utrolig populært – og det kan man godt forstå. Det er kun fantasien, der sætter grænsen, når du skal sammensætte din tapastallerken – for du kan vælge lige de elementer, du har lyst til. Men så melder sig det næste spørgsmål, når tapasanretningen ofte bliver en blandet landhandel – hvad skal du drikke dertil?
Tapas er nemt, lækkert og en god anretning at servere her om sommer. Du kan tage udgangspunkt i det traditionelle spanske køkken – og servere patatas bravas, spansk omelet, parmaskinke, chorizo og ost – evt. manchego. Du kan også lave en nordisk inspireret tapastallerken med laks, spegeskinke, ristet rugbrød med tomat og en god dansk ost.
En god tapastallerken rummer en del forskellige elementer – og derfor også mange forskellige smagsprofiler fra fisk, kød og grønt som fedt, råt, ristet, kogt, røget, salt, surt og sødt. Vi har her lavet nogle tommelfingerregler til dig, så du nemmere kan få et overblik over, hvad du skal servere af drikke.
Øl – et anderledes alternativ
Mange vil styre direkte mod vinafdelingen, når de skal vælge drikkevarer til tapas. Men hvis du har lyst til at prøve noget andet, er øl faktisk en rigtig god makker til de alsidige smagsprofiler. Du kan købe en del forskellige øl og dele dem med dine gæster. Nedenfor har vi lavet en oversigt over, hvilke øl du skal vælge til hvilke elementer – men en god hovedregel at følge er, at jo kraftigere smagsprofiler i maden, des kraftigere en øl.
- Pilsner: En pilsner er klassiker – let og lys og fin bitter i smagen. Den går særdeles godt til fisk, skaldyr, kylling, salat og gode danske frokostanretninger. Den vil gøre sig pænt på bordet, hvis du er inspireret af det nordiske køkken, når du laver tapas.
- IPA: En India pale ale har en stor mængde af humle og er derved meget bitter og frugtig. Den gør sig godt til fed ost, salt mad og fisk. Denne øl er god, hvis du f.eks. serverer en salt pølse eller skinke, som parmaskine.
- Porter/Stout: Disse øl er meget kraftige og søde, og gør sig godt til oste, kraftig og meget krydret mad, østers samt de søde desserter.
Vin – klassikeren
Vin er af gode grunde det klassiske valg, når drikkevarerne skal vælges til tapasservering. Men også her er der en hel verden til forskel på de forskellige vine, og hvordan de bedst går i spænd til forskellige smagsnuancer. Vi guider dig nedenfor, så du har nogle gode regler at gå ud fra, når du skal vælge en vin.
- En god regel er hellere at vælge en vin, der er for let, end en vin, der er for tung.
- Hvis retterne er proteinrige, f.eks. med kød i stedet for grønt og fisk, er rødvin at foretrække pga. tanninindholdet, mens hvidvine vil fungere bedre i alle andre sammenhænge. Undtagelsen kan dog være, hvis fisk og/eller grønt er domineret af olivenolie, og hvis tapastallerkenen rummer flere tørre, modne oste.
- Server den lette rødvin ved 12-14 grader og den hvide direkte ud af køleskabet for at understrege de lette og forfriskende elementer. Men også for at optimere vinens evne til at stå i kontrast til madens fedme.