Mette de Linde, der i maj vandt førstepladsen i tv-programmet MasterChef 2018, elsker at lave mad sammen med sin familie. Og så går hun ind for tankegangen fra jord til bord, og ønsker sig i øjeblikket et madfællesskab for ligesindede.
Det var mest for sjov, at Mette de Linde meldte sig til tv-konkurrencen MasterChef. Men hun løb med sejren til stor glæde for både hende selv og hendes bonusbarn.
”Emma har altid været en madnørd. Allerede da hun var lille, ville hun hellere se MasterChef end at høre godnathistorie. Det var Emma, der opfordrede mig til at melde mig til MasterChef,” fortæller Mette de Linde, der ofte får køkkenassistance af Emma i hjemmet ved Aarhus.
”Det er fedt at have en 12-årig med i køkkenet, som også synes, det er skægt at lave mad. Og Emma udfordrer mig gerne på mine anretninger.”
Mette de Linde står bag bloggen www.mettesliv.dk, hvor hun deler køkkenerfaringer og madopskrifter. Også hendes Instagram-profil vidner om, at hun holder ualmindeligt meget af at lave mad.
Køkkentid er familietid
Mette de Linde har typisk mistet sin appetit, når familien sidder bænket om spisebordet. Det er da heller ikke maden i sig selv, det handler mest om:
”Jeg kan godt lide at gøre andre glade ved at servere lækker mad. Og jeg elsker den tid, vi har sammen, mens vi spiser! Der er ingen mobiler eller Facebook til at forstyrre. Vi kan snakke om dagen og se hinanden i øjnene. Når jeg har god tid er madlavning meditativt for mig. På daglig basis er det mere et spørgsmål om at være sammen som familie. Når vi laver mad sammen, får vi en følelse af samhørighed. Vi starter med ingenting og arbejder hen mod et fælles mål. At lave mad sammen er en unik form for samvær og noget, jeg værner meget om.”
Fordi Mette de Linde er så glad for at dele sin madpassion med ligesindede, overvejer hun at starte en madklub med flere af deltagerne fra MasterChef.
Fra jord til bord
Mette de Linde opfordrer os til at være mere kritiske, når det handler om mad.
”Det er sundt at have tanke for den mad, vi spiser. Både når vi køber ind, og hvis vi bruger den gode mulighed, det er, at gå ud i naturen og hente sin mad. Om det så er rosmarin fra havebedet eller hybenroser fra stranden. Vi bør alle passe på jordens ressourcer. I stedet for at bruge blåbær, der er transporteret tværs gennem verden, er det mere bæredygtigt at plukke sine egne ribs, hvis det er muligt.”
Til alle os, der ikke har flair for at lave mad, har Mette de Linde to råd:
”Forsøg at se madlavning som et kreativt frirum, hvor du kan eksperimentere. Det kræver, at du sætter tid af til at lave mad og ikke er for ambitiøs i starten. Med tiden behøver du ikke en opskrift, men kan tilberede en lækker ret af dét, du finder i køleskabet. Og inviter din familie med i køkkenet, så madlavningen ikke skal overstås, men bliver noget, I er sammen om og hygger jer med.”