Skip to main content
Home » Madinspiration » Danskerne vil have convenience: Nem og hurtig aftensmad
Aftensmad

Danskerne vil have convenience: Nem og hurtig aftensmad

Person laver nam og hurtig hverdagsmad
Person laver nam og hurtig hverdagsmad
Foto: Unsplash
avatar

Judith Kyst

Direktør, Madkulturen

Halvt færdiglavet mad fra supermarkederne bliver mere og mere populært, for danskerne vil have nem og hurtig aftensmad. Risikoen er, at vi glemmer, hvordan man laver mad fra bunden.

Tre ud af fire danskere bruger under 30 minutter på madlavning, og mange endda under 15 minutter. Det viser tal fra Madkulturen, der under Miljø- og Fødevareministeriet arbejder for bedre mad til alle.

Halv-færdig mad er populært

En af de helt store madtendenser er de såkaldte convenience-produkter – mad, der er helt eller delvist færdiglavet, når man køber det. Det fortæller direktør for Madkulturen, Judith Kyst.

Alligevel vil vi gerne lave maden selv og er mere negative over for måltider, der er købt helt færdige. Derfor er især de delvist færdige produkter, som fx pizzadej, mere populære end den frosne pizza.

“Det viser sig også, at vi får en meget større smagsoplevelse, når maden er hjemmelavet,” siger Judith Kyst.

Hygge vigtigere end smag

Hvem vi spiser med er vigtigere, end hvad vi spiser.

“Vi er en nation af hyggere og ikke smagere. Det vil vi gerne rette op på, så smagen kommer til at spille en større rolle for danskerne. For når man går op i smagen, vil man også gå mere op i, hvad man spiser og dermed få mere interesse for og mod på at lave det selv.”

Hver fjerde spiser alene

I en nation af hyggespisere er det værd at bemærke, at hver fjerde dansker spiser alene til hverdag.

“Nogle vil gerne spise alene, men det er bestemt ikke alle. At mange spiser alene påvirker også vores madkultur, som i dag er bygget op omkring portioner og opskrifter til fire personer. Det kan måske komme til at ændre sig,” siger Judith Kyst.

Unge ved mindre om mad

De unge i dag ved markant mindre om mad og spiser også oftere helt færdiglavet mad og take away end de ældre generationer. Over tid kan det føre til, at de kommende generationer ikke ved, hvordan man laver mad selv.

“Det er vigtigt, at vi lærer dem de nødvendige færdigheder i køkkenet. Ellers går helt grundlæggende viden om råvarer, tilberedning, tilsmagning og sund mad tabt,” siger Judith Kyst.

Next article