Carsten Berthelsen
Ølekspert, Danske Øl-entusiaster
Det har i mange år været populært at mødes til ost og vin, men i de senere år har der været en tendens til, at øl vinder indpas som et alternativ.
Fordelene ved øl er mange – særligt de mange smagskombinationer og den friske kulsyre i øllet højner smagsoplevelsen. Ifølge ølekspert, Carsten Berthelsen, er der flere muligheder forbundet med at drikke øl til ost i forhold til vin: ”Øl har et væld af smagsnuancer. Fra det syrlige til det bitre, fra det sødlige og til det kraftigt maltede. Det går godt i spænd med de mange gode oste.”
Men hvilken øl skal du vælge til hvilken ost? Det giver Carsten Berthelsen her sine bud på.
Salte oste, f.eks. lagret havarti og Havgus
India pale ale er af den bitre øltype, og det gør den særligt velegnet til de salte oste. Øllen har masser smag af malt, karamelsødme og bitterhed.
Bløde og milde skimmeloste, f.eks. hvidskimmel
Kraftigt brun eller mørk øl er perfekt til de bløde og milde skimmeloste, f.eks. brown ale. Disse øltyper har en behagelig maltet eftersmag.
Meget stærke bløde skimmeloste, f.eks. blåskimmel og gorgonzola
Til disse oste har du to muligheder. Du kan vælge de tørre og relativt bitre sorter: Porter og stout, som har en aroma af ristet brød, kaffe, chokolade, krydderier, frugt og bær. Eller du kan vælge de søde og alkoholstærke typer som barley wines. Disse har en buket af aromaer som mørke stenfrugter, bær, sherry og karamel.
Skæreoste
Til den almindelige lækre skæreost anbefaler Carsten Berthelsen igen en mørk øltype. Et andet valg kunne være en forfriskende pilsner eller den lidt stærkere guldøl. Kulsyren er stimulerende og tørstslukkende i selskab med den fine ost.
Milde oste, f.eks. feta og rygeost
Til de pikant syrlige oste er hvedeøl en fantastisk ledsager. Hvedeøllen har et højt kulsyreindhold og en aroma af grønt græs, blomster, krydderier og frugt, som smager fantastisk til de mildere oste.