Skip to main content
Home » Madinspiration » Dansk madkultur: Har vi overhovedet brug for køkkener i fremtiden?
Dansk madkultur

Dansk madkultur: Har vi overhovedet brug for køkkener i fremtiden?

Judith Kyst, Direktør i madkulturen
Judith Kyst, Direktør i madkulturen
Judith Kyst, Direktør i madkulturen

Af Judith Kyst, Direktør for Madkulturen

Siden 2015 har Madkulturen undersøgt dansk madkultur. Vi har blandt andet spurgt danskerne, hvad de spiser til aftensmad, hvem der laver maden, og hvor lang tid de bruger på den. Vores nyeste undersøgelse fra 2018 var en gentagelse af samme undersøgelse fra 2015. For første gang kunne vi nu se, hvordan den danske madkultur udvikler sig. Og det, vi så, vakte bekymring.

Andelen af danskere, der laver helt hjemmelavet mad er nemlig faldet fra 55% i 2015 til 48% i 2018. Samtidig er antallet af danskere, der bruger under 15 minutter i køkkenet på aftensmaden, steget fra 26% til 32% på tre år. Også weekendmiddagen, som danskerne ellers bruger mest tid på, ofrer vi markant færre minutter på.

Hjemmelavet mad har stor værdi for danskerne, men færre og færre laver det. Samtidig bruger vi mindre og mindre tid i køkkenet, imens vores forbrug af færdiglavet mad og take-away på aftensbordet går frem. Undersøgelsen viser desuden, at flere og flere danskere laver mad med brug af færdiglavede madvarer. Samtidig stiger vores forbrug af færdigretter og take-away.

Nem og hurtig mad

Undersøgelsen peger på, at danskernes madlavning i stigende grad skal være nem og gå stærkt. Men i takt med, at vi bruger mindre tid på det, risikerer vi stille og roligt at miste både lyst og evne til at lave mad fra bunden. Skrækscenariet er, at vi om få generationer slet ikke har brug for køkkener, fordi al maden bliver lavet for os.

Vores undersøgelse viser samtidig, at vi er mere tilfredse med måltidet, når det er hjemmelavet, vi synes, det smager bedre, og vi mener også, at det er sundere, når det er helt hjemmelavet. Så når maden bliver mere færdiglavet, mister vi altså både noget af glæden ved maden, og vi mister samtidig noget af kontrollen med, hvor sundt måltidet er. Det er bekymrende.

Viden om råvarer

Det hjemmelavede aftensmåltid er med andre ord i frit fald, og det vil fundamentalt ændre vores madkultur. Ændringen får stor betydning for vores helbred og mentale velfærd, og den viden forpligter os til at gøre noget. Hvis danskerne fortsat skal have lyst til at lave maden selv, kræver det nye svar.

Derfor nedsatte vi i Madkulturen en tænketank med kokke, bloggere og repræsentanter fra landbrug og detailhandel. For vi har et kollektivt ansvar her. Hvis vi som befolkning ikke har evnen til at lave maden selv og vide, hvilke råvarer, der er skidt eller kanel, så får det en voldsom social slagside på helbredsfronten.

Tænketankens arbejde skal ikke ende med en løftet pegefinger. Vi bliver nødt til at demokratisere den hjemmelavede mad, uden at man behøver gå i køkkenet i timevis. For det kommer ikke til at ske igen. I stedet glæder vi os til nye ideer til, hvordan man gør det hjemmelavede måltid simpelt, appellerende og konkurrencedygtigt. For en levende og folkelig funderet madkultur er nu engang fundamentet for vores helbred og vores livskvalitet.

Velbekomme.


Next article