Skip to main content
Home » Køkkenudstyr » Det eneste virkeligt uundværlige køkkenredskab: Én god køkkenkniv
Køkkenkniven

Det eneste virkeligt uundværlige køkkenredskab: Én god køkkenkniv

Hjemmekok i forklæde med kniv og skærebræt
Hjemmekok i forklæde med kniv og skærebræt
Foto: Getty Images
avatar

Bo Frederiksen

Faglig chef i Meyers Madhus

Vi køber os glade i samtalekøkkener og fattige i udstyr. Sous-vide, blender, toaster, gryder og pander. Men ifølge Bo Frederiksen, faglig chef i Meyers Madhus, er køkkenkniven det vigtigste redskab i ethvert køkken og en absolut forudsætning for, at tilberedningen af maden bliver en fornøjelse.

Det gælder om at have styr på sine redskaber og ikke mindst sine teknikker, hvis man skal lave god mad. Men det betyder ikke, at vi behøver fylde skabe og knivholder til bristepunktet.

”I dag er nok gået lidt inflation i mængden af køkkenudstyr og ikke mindst køkkenknive. Vi skal have det hele i stedet for at vælge det bedste ud og nøjes med det. Det betyder også, at mange har en kniv til stort set ethvert tænkeligt formål: Der er kniven til at skære grove grøntsager, kniven til at skære fine grøntsager, kødkniven, fiskekniven, udbenerkniven, skrællekniven og ostekniven,” griner Bo med slet skjult ironi. Han fortsætter: ”I virkeligheden er det nok at have én kniv i sit køkken – så længe det er den rigtige kniv.”

En rigtig kniv?

Men hvad er den rigtige kniv så for en størrelse? Ifølge Bo, er det en kniv, hvor man kan lave en såkaldt ”vuggebevægelse”, når man anvender den. Det er en teknik, som alle kokke lærer allerede på dag 1 i køkkenet, og den går ud på, at man skærer fremad gennem f.eks. en kartoffel, i stedet for at hakke direkte ned igennem. Som navnet antyder er det en vuggende, nærmest rullende, bevægelse, og udføres den korrekt, er den stort set lydløs.

”For at kunne lave denne vuggebevægelse er det afgørende, at bladet på kniven er højt nok til, at der er plads til fingrene, når man hakker og skærer og chopper med sin kniv. Er det ikke det, vil arbejdet blive både langsommeligt og besværligt, og så kan det godt blive lidt en sur pligt, at lave mad.”

Status og smagssag

Hvor langt bladet på kniven skal være, er mest af alt en smagssag, men Bo erkender, at der nok ligger noget status gemt i længden, ligesom antallet af lag stål, damcachering og skæftets udformning og materialevalg også kan have stor betydning for nogen.

”Som udgangspunkt skal man blot have én god kniv i sit køkken – resten er mest af alt bare nice to have. Vælger man for eksempel en smedet stålkniv, er man godt hjulpet, og den holder fint til stort set alle tænkelige opgaver uanset hvor gourmet det måtte være,” råder han og siger videre:

Undgå en billig køkkenkniv

”Undgå en alt for billig kniv med et tyndt blad, og vælg i stedet en solid kniv med et blad med en vis tykkelse, der kan holde til noget. Og sørg så for at holde den skarp – helst med en aftrækker, som sikrer, at den altid slibes i den rigtige vinkel og dermed bliver skærpet.

Det gør glæden større, at arbejde med en skarp kniv, der kan skære igennem det meste uden at man skal bruge alle sine kræfter. Det er bare sjovere, at have noget ordentligt udstyr. Og det gælder for så vidt også de øvrige maskiner og redskaber i køkkenet,” siger Bo inden turen går tilbage til undervisningen af nye håbefulde kniventusiaster.


Next article